Vásárlási feltételek

Általános szerződési feltételek
Adatkezelési tájékoztató
Általános szerződési feltételek
Általános Szerződési Feltételek

1.1 Jelen webáruházat az X-Pharma Hungary Zrt. (továbbiakban "X-Pharma") működteti. Amennyiben bármilyen kérdése vagy észrevétele van a webáruházzal kapcsolatban, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Céginformáció:
X-Pharma Hungary Zrt.
Székhely: 6728 Szeged, Bajai út 2. A. ép.
Adószám: 26702977-2-06
Közösségi adószám: HU26702977
Cégjegyzékszám: 06-10-000545
Weboldal: https://x-pharma.hu
Webáruház: https://webshop.x-pharma.hu

Kapcsolat:
E-mail: https://x-pharma.hu/kapcsolat
Ügyfélszolgálat telefonszáma: +36 30 599 8601

1.2 Az X-Pharma által üzemeltett webáruházban (továbbiakban "Webáruház") elérhető termékek megrendelésével az azokat megrendelő személy ("Megrendelő") a jelen Általános Szerződési Feltételeket (továbbiakban "ÁSZF") automatikusan elfogadja és magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az ÁSZF elfogadása a Webáruház útján történő megrendelés és szerződéskötés feltétele.

1.3 Amennyiben a Megrendelő nem kívánja elfogadni a jelen ÁSZF-ben foglalt feltételeket, úgy a Webáruház útján történő megrendelés helyett jogosult az X-Pharma ügyfélszolgálatával kapcsolatba lépni, aki tájékoztatja az egyéb szerződéskötési lehetőségekről.

1.4 A Webáruházban Magyarországon törzskönyvezett étrend-kiegészítők, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, egyéni védőeszközök, orvostechnikai eszközök, kozmetikumok és egyéb termékek (a továbbiakban „Termékek”) rendelhetők meg.

1.5 A Termékekről közzétett, illetve azokhoz mellékelt terméktájékoztató a Termékek mindenkori gyártójától és/vagy forgalmazójától származik, ezért azok tartalmáért és jogszabályi megfelelőségéért az X-Pharma nem vállal felelősséget.

1.6 Figyelmeztetések:
- Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
- A Termék használati utasítását, illetőleg tájékoztatóját használat előtt feltétlenül olvassa el és kérjük, tartsa be az előírt adagolást és egyéb instrukciókat.

2. A Webáruház működése és a szerződéskötés menete
2.1 Megrendelőként eljárni kizárólag cselekvőképes természetes személy jogosult saját nevében, vagy jogi személy vagy egyéb jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet képviselőjeként.

2.2 A Webáruházban a Megrendelő megrendelés leadása nélkül is, illetve azt megelőzően tájékozódhat a Termékekről. Minden Termék mellett megtalálható a neve, ára, kiszerelése, az esetleges kedvezmény, a termékismertető, és fotó a termékről. Az X-Pharma nem vállal felelősséget azért, ha a Termékről közölt fotó eltér a kiszállított Termék tényleges csomagolásától.

2.3 A Megrendelő böngészés közben kiválaszthat Termékeket, amelyek a „Kosárba” gombra kattintva a Megrendelő kosarába kerülnek. A Megrendelő a megvásárolni kívánt Termékeket a kosarába gyűjti. A Megrendelő a kosár tartalmát az abban szereplő Termékek vételárának végösszegével együtt folyamatosan nyomon követheti a felső menüsorban.

2.4 A megrendelni kívánt Termékek kosárba helyezése után a Megrendelő a kosár ikonra kattintva megtekintheti a kosara összesítését (a kosárban levő termékek neve, darabszáma és vételárának, valamint az esetleges szállítási díjnak a végösszege). A Megrendelő jogosult a kosár tartalmát a megrendelés elküldése előtt ellenőrizni és azt módosítani.

2.5 A Megrendelő a kosár ellenőrzését követően a „Pénztár” gombra kattintva haladhat tovább a megrendelés leadásához. A „Pénztár” oldalon a Megrendelőnek a következő lépéseket kell megtennie a megrendelés leadásához:
- Amennyiben a Megrendelő rendelkezik kedvezményre jogosító kuponnal, úgy annak számát a kedvezménykód mezőbe kell beírnia.
- Amennyiben a Megrendelő orvosától ajánlókártyát kapott, az ajánlókártya számát a kedvezménykód mezőbe kell beírnia, valamint ki kell töltenie az orvos neve, és orvos pecsétszáma mezőket is. Ezen adatok helyes megadása hiányában a kedvezmény utólag nem érvényesíthető. Amennyiben az X-Pharma azt állapítja meg, hogy a megadott adatok helytelenek, hibásak, illetve nem valósak, úgy a Megrendelő kedvezményre nem jogosult (az X-Pharma jogosult a kedvezményt utólag is egyoldalúan visszavonni).
- A Megrendelő köteles kitölteni a számlázási adatokat. Amennyiben a számlázási adatok nem egyeznek a szállítási adatokkal, úgy a Megrendelőnek ki kell töltenie a szállítási címet is.
- A „Megjegyzés” mezőben a Megrendelő jelezheti a kézbesítéssel kapcsolatos kéréseit. Az X-Pharma a jelzett kéréseknek igyekszik eleget tenni, de felelősséget azok teljesítéséért nem vállal.
- A Megrendelő jogosult ismét ellenőrizni a megrendelésre kerülő termékeket, azok vételárát, darabszámát és a szállítási díjat. Amennyiben módosítani kívánja a kosár tartalmát azt megteheti.
- A Megrendelőnek ki kell választania a fizetési módot: (I) utánvét (fizetés átvételkor készpénzben) (II) bankkártyás fizetés (III) közvetlen banki átutalás. Utánvét esetén a kiszállításkor a Megrendelő köteles a megrendelt Termékek ellenértékét és a szállítási díjat átadni a Termékeket kézbesítő futárnak; a maradéktalan fizetés a sikeres kézbesítés feltétele. Bankkártyás és átutalásos fizetés esetén az X-Pharmával szerződött szolgáltató (Simplepay) hagyja jóvá és igazolja vissza a fizetést.
- A megrendelés X-Pharma részére történő elküldéséhez a fentiek elvégzését követően a Megrendelőnek – a megfelelő mező kipipálásával – el kell fogadnia a jelen ÁSZF-et, valamint rá kell kattintania a „Megrendelés jóváhagyása” gombra.

2.6 A megrendelés elküldését követően egy tájékoztató szöveg jelenik meg a Webáruházban, és haladéktalanul, de legkésőbb a megrendelés X-Pharma általi kézhezvételét követő 1 órán belül elküldésre kerül a megrendelést visszaigazoló e-mail a Megrendelő által megadott e-mail címre. A megrendelést visszaigazoló e-mail automatikus, a megrendelés X-Pharma általi elfogadását rögzíti, azonban pontos szállítási időpontot nem ad meg. (Amennyiben a visszaigazoló e-mail a megrendelés X-Pharma általi kézhezvételét követő 24 órán belül nem érkezik meg a Megrendelőhöz, úgy a Megrendelő mentesül az ajánlati kötöttség alól.)

2.7 Amennyiben az X-Pharma a megrendelés kézhezvételét és a visszaigazoló e-mail elküldését követően azt állapítja meg, hogy a megrendelés tárgyát képező egyes Termékekből nem áll rendelkezésére a megrendelés teljesítéséhez elegendő készlet, úgy erről a Megrendelőt a megrendelés kézhezvételét követő munkanapon e-mailben vagy telefonon értesíti, mely esetben (I) mind a Megrendelő, mind pedig az X-Pharma jogosult a készlethiánnyal érintett Termékek vonatkozásában a szerződéstől egyoldalú nyilatkozattal e-mail útján elállni, vagy (II) a Megrendelő és az X-Pharma jogosult a készlethiánnyal érintett Termékek vonatkozásában e-mail útján későbbi szállítási időpontról megállapodni.

2.8 A Megrendelő a leadott megrendelést a megrendelés leadása napján jogosult módosítani az 1.1-es bekezdésben felsorolt kapcsolatfelvételi lehetőségeken keresztül, feltéve, hogy az X-Pharma a megrendelés kézbesítéséről még nem intézkedett.

2.9 A Megrendelő és az X-Pharma közötti szerződés a megrendelés X-Pharma általi visszaigazolásával jön létre.

2.10 A szerződés írásba foglalt szerződésnek minősül, amelyet az X-Pharma rögzít és tárol.

2.11 Az X-Pharma jogosult a Megrendelő regisztrációját azonnali hatállyal egyoldalúan törölni, és a már visszaigazolt megrendelésektől egyoldalúan elállni, ha oka van azt feltételezni, hogy a Megrendelő megszegte a jelen ÁSZF rendelkezéseit, illetve csalásra vagy visszaélésre lehetőséget adó módon kívánja a webáruházat használni.

3. Szállítás
3.1 Szállítási címként Magyarország területén bármilyen szállítási cím megadható, ahol a Megrendelő megtalálható és a megrendelt Termékeket vállalja átvenni. Amennyiben a Megrendelő Magyarországon kívüli szállítási címre kíván rendelni, úgy a webáruház útján történő megrendelés helyett jogosult az X-Pharma ügyfélszolgálatával kapcsolatba lépni, aki tájékoztatja a Magyarországon kívüli szállítási lehetőségekről.

3.2 A szállítási cím eltérhet a számlázási címtől. A megrendeléskor megadott szállítási címet utólag nem lehet módosítani.

3.3 A megrendelt Termékeket tartalmazó csomagot az X-Pharma vagy az X-Pharma alvállalkozói által megbízott futárszolgálat kézbesíti.

3.4 A webáruház útján bármilyen végösszegű megrendelés leadható, minimális rendelési összeg nincs.

3.5 A szállítás díja automatikusan számítódik, a szállítás díját a Megrendelő a megrendelés véglegesítésekor megtekintheti.

4. A kézbesítés meghiúsulása
4.1 Amennyiben a Megrendelő a megrendelt Termékeket azok megrendelése, a megrendelés X-Pharma általi visszaigazolása és határidőben történő leszállítása esetében bármely okból nem veszi át (ideértve azt is, ha a kézbesítés a vételár és a szállítási díj Megrendelő általi maradéktalan kiegyenlítésének elmaradása miatt hiúsul meg, vagy a Megrendelő a szállítási címen nem található vagy nem elérhető), abban az esetben a X-Pharma jogosult a szerződéstől – póthatáridő tűzése vagy érdekmúlás bizonyítása nélkül – egyoldalú nyilatkozattal elállni.

5. Elállás
5.1 A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti fogyasztó részére történő értékesítésre a fogyasztónak minősülő Megrendelőt indokolás nélkül elállási jog illeti meg az alábbiak szerint.

5.2 A Megrendelő az elállási jogát a terméknek a Megrendelő általi átvételének napjától számított tizennégy napon belül gyakorolhatja (azzal, hogy fentiek nem érintik a Megrendelő azon jogát, hogy az elállási jogát a szerződés megkötésének napja és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolja).

5.3 Amennyiben a Megrendelő elállási jogával élni kíván, úgy e szándékát tartalmazó egyértelmű nyilatkozatát köteles eljuttatni (postán, vagy elektronikus úton küldött levél útján) az X-Pharma jelen ÁSZF 1.1-es bekezdésében feltüntetett kapcsolati lehetőségek valamelyikén.

5.4 A Megrendelő határidőben gyakorolja elállási jogát, ha a fent megjelölt határidő lejárta előtt elküldi elállási nyilatkozatát.

5.5 Ha a Megrendelő eláll a szerződéstől, haladéktalanul, de legkésőbb a Megrendelő elállási nyilatkozatának kézhezvételétől számított 14 napon belül az X-Pharma visszatéríti a Megrendelő által teljesített valamennyi ellenszolgáltatást, ideértve a szállítási díjat is (kivéve azokat a többletköltségeket, amelyek amiatt merültek fel, hogy Megrendelő az X-Pharma által felkínált, legolcsóbb szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választott.) Az X-Pharma a visszatérítés során az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmaz, kivéve, ha a Megrendelő más fizetési mód igénybevételéhez kifejezetten a hozzájárulását adja; e visszatérítési mód alkalmazásából kifolyólag a Megrendelőt semmilyen többletköltség nem terheli.

5.6 A visszatérítést az X-Pharma mindaddig visszatarthatja, amíg az X-Pharma vissza nem kapta a terméket, vagy Megrendelő nem igazolta, hogy azt visszaküldte: a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe venni. A Megrendelő köteles az X-Pharma részére a jelen ÁSZF 1.1-es bekezdésében megadott címre a terméket indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb elállási nyilatkozatának közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni vagy átadni. A határidő betartottnak minősül, ha a 14 napos határidő letelte előtt a Megrendelő elküldi a Terméket.

5.7 A Termék visszaküldésének közvetlen költségét a Megrendelő viseli. A Termék postai küldeményként nem küldhető vissza.

5.8 A Megrendelő kizárólag akkor vonható felelősségre a Termékben bekövetkezett értékcsökkenésért, ha az a Termék jellegének, tulajdonságainak megállapításához szükséges használatot meghaladó használat miatt következett be.

5.9 Megrendelő nem gyakorolhatja a fenti elállás jogát a jogszabályban meghatározott esetekben, így különösen az alábbi esetekben:
(I) olyan nem előre gyártott termék esetében, amelyet a Megrendelő utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy olyan termék esetében, amelyet egyértelműen a Megrendelő személyére szabtak;
(II) romlandó vagy minőségét rövid ideig megőrző termék tekintetében;
(III) olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza.

5.10 Amennyiben Megrendelő a terméket az X-Pharmának visszaküldi, úgy a Termék szállításra alkalmas csomagolásáról Megrendelő köteles gondoskodni, a nem megfelelő csomagolásból eredő, a szállítás során bekövetkező károkért az X-Pharma felelősséget nem vállal. Minden esetben mellékelni kell az eredeti számlát. Utánvéttel terhelt küldeményeket az X-Pharma nem vesz át.

6. Kellékszavatosság
6.1 Az X-Pharma fogyasztónak minősülő Megrendelői számára szavatolja, hogy az általa a jelen ÁSZF keretén belül szállított Termék szerződésben meghatározott tulajdonságokkal rendelkezik, a Termékeknek kizárólag a forgalomba hozatali engedélyben, ennek hiányában a termék gyártója által adott hivatalos leírásában foglaltaknak szükséges megfelelniük. A fogyasztónak minősülő

6.2 Megrendelőket az alábbi kellékszavatossági, termékszavatossági, illetve jótállási jogok illetik meg.
- A Megrendelő az X-Pharma hibás teljesítése esetén az X-Pharmával szemben kellékszavatossági igényt érvényesíthet a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szabályai szerint.

6.3 A Megrendelő – választása szerint– az alábbi kellékszavatossági igényekkel élhet:
- Kérhet kijavítást vagy kicserélést, kivéve, ha az ezek közül a Megrendelő által választott igény teljesítése lehetetlen vagy az X-Pharma számára más igénye teljesítéséhez képest aránytalan többletköltséggel járna.
Ha a Megrendelő a kijavítást vagy a kicserélést nem kérte, illetve nem kérhette, úgy igényelheti az ellenszolgáltatás arányos leszállítását vagy a hibát az X-Pharma költségére a Megrendelő is kijavíthatja, illetve mással kijavíttathatja vagy – végső esetben – a szerződéstől is elállhat.

6.4 A Megrendelő a választott kellékszavatossági jogáról egy másikra is áttérhet, az áttérés költségét azonban a Megrendelő viseli, kivéve, ha az indokolt volt, vagy arra az X-Pharma adott okot.

6.5 Megrendelő köteles a hibát annak felfedezése után haladéktalanul, de nem később, mint a hiba felfedezésétől számított kettő hónapon belül közölni. A Megrendelő ugyanakkor a szerződés teljesítésétől számított két éves elévülési határidőn túl kellékszavatossági jogait már nem érvényesítheti.

6.6 A Megrendelő az X-Pharmával szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét.

6.7 A teljesítéstől számított hat hónapon belül a kellékszavatossági igény érvényesítésének a hiba közlésén túl nincs egyéb feltétele, ha a Megrendelő igazolja, hogy a terméket az X-Pharma értékesítette. A teljesítéstől számított hat hónap eltelte után azonban már a Megrendelő köteles bizonyítani, hogy az általa felismert hiba már a teljesítés időpontjában is megvolt.

7. Termékszavatosság
7.1 Az X-Pharma által a jelen ÁSZF keretében értékesített Termék hibája esetén a fogyasztónak minősülő Megrendelő – választása szerint – kellékszavatossági vagy termékszavatossági igényt érvényesíthet.

7.2 Termékszavatossági igényként a Megrendelő kizárólag a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérheti.

7.3 A Termék akkor hibás, ha az nem felel meg a forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek vagy pedig, ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal.

7.4 Termékszavatossági igényét a Megrendelő a Termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két éven belül érvényesítheti. E határidő elteltével e jogosultságát elveszti.

7.5 Termékszavatossági igényét a Megrendelő kizárólag a Termék gyártójával vagy forgalmazójával szemben gyakorolhatja. A Termék hibáját termékszavatossági igény érvényesítése esetén a Megrendelőnek kell bizonyítania.

7.6 A gyártó/forgalmazó kizárólag akkor mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy:
– a terméket nem üzleti tevékenysége körében gyártotta, illetve hozta forgalomba, vagy
– a hiba a tudomány és a technika állása szerint a forgalomba hozatal időpontjában nem volt felismerhető vagy
– a termék hibája jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazásából ered.

7.7 Ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem a Megrendelő érvényesíthet. Termékszavatossági igényének eredményes érvényesítése esetén azonban a Megrendelő a ki

7.8 Tekintettel arra, hogy a kötelező jótállás csak az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében megjelölt termékekre, és azok esetében is csak 10.000,- Ft, azaz Tízezer forint bruttó vételár felett és a jogszabályban rögzített korlátozások mellett áll fenn, és az X-Pharma ezt meghaladóan jótállást nem vállal a webáruház útján értékesítésre kerülő termékek tekintetében, így a Megrendelőt jótállás csak az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében megjelölt termékekre, és azok esetében is csak 10.000,- Ft, azaz Tízezer forint bruttó vételár felett és a jogszabályban rögzített korlátozások mellett illeti meg. Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott termékek esetében a jótállás időtartama legalább egy év.

7.9 A fenti esetben a Megrendelő – választása szerint– jótállási igényként a kellékszavatossági igényekkel azonos igényeket érvényesítheti.

7.10 Az X-Pharma jótállási kötelezettsége alól csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.

7.11 Ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és jótállási igényt, illetve termékszavatossági és jótállási igényt egyszerre, egymással párhuzamosan a Megrendelő nem érvényesíthet.

8. Fizetés
8.1 Amennyiben a Megrendelő fizetési módként az utánvétet választja, úgy a megrendelt Termékek vételárát és a szállítási díjat a kézbesítéskor a futárnak fizeti meg, amelynek átvételéről a futár átvételi elismervényt ad a Megrendelő részére.

8.2 Amennyiben a Megrendelő fizetési módként a Bankkártyás fizetést vagy a Közvetlen Banki Átutalást választja, úgy a pénztárból átirányításra kerül az X-Pharmával szerződött szolgáltató (Simplepay) oldalára, ott történik meg a fizetés. Sikeres fizetés esetén visszatér az oldalunkra, sikertelen fizetés esetén is az oldalunkra érkezik vissza, és választhat másik fizetési módot, vagy újra próbálkozhat a fizetéssel.

8.3 Az X-Pharma a számlát a Termékekkel együtt a csomagban kézbesíti a Megrendelő részére vagy elektronikus úton küldi meg a Megrendelő által megadott e-mail címre.

8.4 A Webáruházban kapható egyes Termékek egészségpénztár által elszámolhatóak. Egészségpénztári elszámoláshoz a megrendeléskor a számlázási adatokhoz az egészségpénztár nevét és címét kell megadni, a megjegyzés mezőben fel kell tüntetni a nevet és a tagi azonosítót, a szállítási címet pedig „Szállítás másik címre” mező kijelölésével kell megadni. A Megrendelő a vételárat utólag igényelheti vissza egészségpénztárától.

9. Felelősség
9.1 Az X-Pharmától a webáruház útján történő megrendelés esetében vélelmezi a Megrendelő részéről az internet felhasználói szintű ismeretét.

9.2 Az X-Pharma semmilyen esetben sem felelős az alább felsorolt körülményekért, tényekért, bármilyen okból is jelentkeznek, ill. következtek be:
- az interneten küldött és/vagy fogadott, nem az X-Pharmától származó bármilyen adat okozta hibáért;
- bármely olyan műszaki vagy technikai hibáért (pl. az internet-szolgáltatás vagy áramszolgáltatása kimaradása stb.) ami megakadályozza a Webáruház működését, a vásárlást, illetve a tranzakció lebonyolítását;
- bármilyen adatvesztésért;
- az X-Pharmán kívül álló bármely műszaki, vagy technikai ok miatti késedelemért vagy hibáért (pl. a leadott megrendelés késedelmesen kerül az X-Pharmának kézbesítésre, vagy a visszaigazoló e-mail késve érkezik meg a Megrendelőhöz stb.);
- bármely, a folyamatban alkalmazott szoftver nem megfelelő működéséért és azok következményeiért;
- a szolgáltató hálózatban bármilyen programhiba, rendkívüli esemény vagy technikai hiba következményeiért.

9.3 Az X-Pharma semmilyen formában nem vállal felelősséget a Megrendelő által megadott hibás adatokból eredő téves teljesítésért.

9.4 A Webáruházban feltüntetett információk, paraméterek, képek, árak és készlet adatok tájékoztató jellegűek, X-Pharma az esetleges hibákért felelősséget nem vállal, az árváltoztatás jogát fenntartja.

9.5 Megrendelő köteles a kiszállítás időpontjában a csomagot tételesen ellenőrizni és hiánytalan teljesítés esetén az átvételi elismervényt aláírni. A küldemény sértetlenségéért a felelősség a küldemény kézbesítésétől kezdve átszáll Megrendelőre, ezért Megrendelő kötelessége kézbesítéskor a küldeményt megvizsgálni. Ezt követően hiányosságokra vonatkozó reklamációkat az X-Pharmának nem áll módjában elfogadni.

10. Adatkezelés
10.1 Kérjük, olvassa el webáruházunk Adatkezelési Tájékoztatóját! Weboldalaink adatkezeléséről ezen a linken tájékozódhat.

11. Panaszkezelés
11.1 Az X-Pharma a panaszok kezelése során a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény („Fgytv.”) rendelkezéseinek megfelelően jár el. A Megrendelő panaszát szóban vagy írásban közölheti az X-Pharmával, a jelen ÁSZF-ben megadott elérhetőségek bármelyikén.

11.2 Az X-Pharma a szóbeli panaszt azonnal megvizsgálja, és szükség szerint orvosolja. Ha a Megrendelő a panasz kezelésével nem ért egyet, vagy a panasz azonnali kivizsgálása nem lehetséges, az X-Pharma a panaszról és az azzal kapcsolatos álláspontjáról haladéktalanul köteles jegyzőkönyvet a Fgytv. szerinti adattartalommal felvenni, és annak egy másolati példányát
a) személyesen közölt szóbeli panasz esetén helyben a Megrendelőnek átadni,
b) telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panasz esetén a Megrendelőnek legkésőbb az érdemi válasszal egyidejűleg megküldeni, egyebekben pedig az írásbeli panaszra vonatkozó szabályok szerint köteles eljárni.

11.3 A telefonon vagy elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panaszt az X-Pharma köteles egyedi azonosítószámmal ellátni.

11.4 Az írásbeli panaszt az X-Pharma a beérkezését követően harminc napon belül köteles írásban érdemben megválaszolni és intézkedni annak közlése iránt. A panaszt elutasító álláspontját az X-Pharma indokolni köteles.
11.5 A panasz elutasítása esetén:
(I) amennyiben a panasz a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos, úgy a Megrendelő a lakóhelye vagy tartózkodási helye, illetve az X-Pharma székhelye szerinti békéltető testülethez fordulhat (Csongrád Megyei Békéltető Testület, 6721 Szeged, Párizsi krt. 8-12.);

(II) amennyiben pedig a panasza a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvényben és végrehajtására kiadott jogszabályokban foglalt, valamint a külön jogszabályban fogyasztóvédelmi rendelkezésként meghatározott rendelkezések betartásával kapcsolatos (ide nem értve a szerződés létrejöttére, érvényességére, joghatásaira és megszűnésére vonatkozó rendelkezéseket), úgy panaszával a lakóhelye szerinti járási hivatalhoz fordulhat.

12. Egyéb rendelkezések
12.1 A Megrendelő teljes felelősséggel tartozik a felhasználói fiókjából, valamint az X-Pharma részére megadott e-mail címről és telefonszámról leadott megrendelésekért, az onnan végzett bármely tranzakcióért és onnan megtett nyilatkozatokért. A Megrendelő köteles haladéktalanul tájékoztatni az X-Pharmát, ha azt feltételezi, hogy jelszavával vagy bármely elérhetőségével harmadik személy(ek) visszaél(nek) vagy ahhoz hozzájutott(ak). Az X-Pharma nem felelős a Megrendelővel szemben olyan kárért, amely annak eredményeként merült fel, hogy a Megrendelő a jelszavát felfedte vagy azzal akár a Megrendelő, akár harmadik fél visszaélt.

12.2 A jelen ÁSZF a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet, valamint a hatályos egyéb vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével készült.

12.3 Jelen ÁSZF 2020. április 23. napjától határozatlan ideig hatályos.
Az ÁSZF-et az X-Pharma – a vonatkozó hatályos magyar jogszabályi rendelkezésekkel összhangban – egyoldalúan jogosult megváltoztatni, módosítani és/vagy kiegészíteni. A módosított ÁSZF a Webáruház honlapján való közzététel napján lép hatályba.

12.4 Jelen ÁSZF a Webáruház használatának feltételeit tartalmazza. Weboldalaink felhasználási feltételeiről ezen a linken tájékozódhat.

Adatkezelési tájékoztató
Adatkezelési tájékoztató

1. AZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA, HATÁLYA

1.1. A jelen Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy rögzítse az X-Pharma Hungary Zrt. (a továbbiakban: „TÁRSASÁG” vagy „ADATKEZELŐ”) által alkalmazott adatvédelmi és – kezelési elveket, és a Társaság adatvédelmi és – kezelési politikáját, amelyet a Társaság, mint adatkezelő magára nézve kötelezőnek ismer el.

1.2. A jelen Adatkezelési Tájékoztató a Felhasználók által, a Honlapon, vagy egyéb Szolgáltatások igénybevétele esetén, önkéntesen, a Társaság által nyújtott Szolgáltatások igénybevétele érdekében megadott személyes adatok kezelésének elveit tartalmazza.

1.3. Az Adatkezelési Tájékoztató rendelkezéseinek kialakításakor a Társaság különös tekintettel vette figyelembe a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendeletét (a továbbiakban:„ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI RENDELET” vagy „GDPR”), az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: „INFOTV.”), továbbá a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: „PTK.”) rendelkezéseit.

1.4. Ellenkező tájékoztatás hiányában az Adatkezelési Tájékoztató hatálya nem terjed ki azon szolgáltatásokra és adatkezelésekre, melyek a jelen Adatkezelési Tájékoztatóban alább hivatkozott Honlapon hirdető, vagy azon más módon megjelenő, az Adatkezelőn kívüli harmadik személyek promócióihoz, szolgáltatásaihoz, egyéb kampányaihoz, az általuk közzétett tartalmakhoz kapcsolódnak.

1.5. Ellenkező tájékoztatás hiányában az Adatkezelési Tájékoztató hatálya szintén nem terjed ki olyan weboldalak, szolgáltatók szolgáltatásaira és adatkezeléseire, melyekre az Adatkezelési Tájékoztató hatálya alá tartozó honlapon található hivatkozás vezet. Az ilyen szolgáltatásokra a szolgáltatást üzemeltető harmadik személyes adatkezelési tájékoztatójában foglalt rendelkezések irányadók, és ezekért az adatkezelésekért Adatkezelő semmilyen felelősséget nem vállal.

2. FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK

2.1. „Adatkezelés”: személyes adatokon vagy adatállományokon automatizált vagy nem automatizált módon végzett bármely művelet vagy műveletek összessége, így a gyűjtés, rögzítés, rendszerezés, tagolás, tárolás, átalakítás vagy megváltoztatás, lekérdezés, betekintés, felhasználás, közlés továbbítás, terjesztés vagy egyéb módon történő hozzáférhetővé tétel útján, összehangolás vagy összekapcsolás, korlátozás, törlés, illetve megsemmisítés.

2.2. „Adatkezelő”: az a személy, amely a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt meghatározza.

2.3. „Személyes adat”: azonosított vagy azonosítható természetes személyre („érintett”) vonatkozó bármely információ; azonosítható az a természetes személy, aki közvetlen vagy közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név, szám, helymeghatározó adat, online azonosító vagy a természetes személy testi, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó egy vagy több tényező alapján azonosítható.

2.4. „Adatvédelmi incidens”: a biztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi.

2.5. „Honlap”: az Adatkezelő által üzemeltetett x-pharma.hu internetes oldal.

2.6. „Szolgáltatás(ok)”: az Adatkezelő által üzemeltetett, valamint az Adatkezelő által biztosított szolgáltatások.

2.7. „Felhasználó”: az a természetes személy, aki a Szolgáltatásokat igénybe veszi, és ennek keretében megadja az alább felsorolt adatait.

2.8. „Adatkezelési Tájékoztató”: az Adatkezelő jelen Adatkezelési Tájékoztatója.

3. A KEZELT SZEMÉLYES ADATOK KÖRE

3.1. Ha a Felhasználó a Honlap felületét látogatja, az Adatkezelő rendszere automatikusan rögzíti a Felhasználó IP címét.

3.2. A Felhasználó döntése alapján az Adatkezelő a Szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódóan, egyes Szolgáltatások tekintetében kezelheti az alábbi adatokat:

3.2.1. Hírlevélre történő feliratkozás esetén, e- mail cím.

3.2.2. Kapcsolatfelvétel: Amennyiben a Felhasználó az Adatkezelő részére e-mailt vagy postai úton levelet (pl. üzenetet, a Honlapon elérhető kapcsolatfelvétel felületen keresztül üzenetet) küld, úgy az Adatkezelő rögzíti a Felhasználó nevét, cégét, e-mail címét, amennyiben választása alapján megadta, úgy telefonszámát, valamint a Felhasználó által közölt egyéb adatokat és azt a szolgáltatás nyújtásához szükséges mértékben és időtartamban kezeli.

3.2.3 Webáruház: Amennyiben a Felhasználó az Adatkezelő részére termékmegrendelést szeretne leadni, úgy az Adatkezelő rögzíti a Felhasználó nevét, e-mail címét, telefonszámát, kiszállítási címét, számlázási címét valamint a Felhasználó által közölt egyéb adatokat és azt a szolgáltatás nyújtásához szükséges mértékben és időtartamban kezeli.

3.2.4 Karrier: Amennyiben a Felhasználó az Adatkezelő részére a karrier felületen keresztül üzenetet küld, úgy az Adatkezelő rögzíti a Felhasználó nevét, e-mail címét, valamint a Felhasználó által közölt egyéb adatokat és tárolja a Felhasználó önéletrajzát.

3.3. Függetlenül a fentebb leírtaktól előfordulhat, hogy Szolgáltatások üzemeltetéséhez technikailag kapcsolódó szolgáltató, az Adatkezelők tájékoztatása nélkül, a Honlapon adatkezelési tevékenységet folytat. Az ilyen tevékenység nem minősül az Adatkezelő által folytatott Adatkezelésnek. Az Adatkezelő minden tőle telhetőt megtesz az ilyen adatkezelések megakadályozása és kiszűrése érdekében.

4. AZ ADATKEZELŐ ÁLTAL KEZELT TOVÁBBI ADATOK KÖRE

4.1. Az Adatkezelő a testre szabott kiszolgálás érdekében a Felhasználó számítógépén kis adatcsomagot ún. „sütit”-t („cookie”-t) helyezhet el. A süti célja az adott oldal minél magasabb színvonalú működésének biztosítása, személyre szabott szolgáltatások biztosítása, a felhasználói élmény növelése. A sütit a Felhasználó képes törölni saját számítógépéről, illetve beállíthatja böngészőjét, hogy a sütik alkalmazását tiltsa. A sütik alkalmazásának tiltásával a Felhasználó tudomásul veszi, hogy sütik nélkül az adott oldal működése nem teljes értékű.

4.2. A rendszerek működtetése során technikailag rögzítésre kerülő adatok: a Felhasználó bejelentkező számítógépének azon adatai, melyek a Szolgáltatás igénybe vétele során generálódnak, és amelyeket az Adatkezelők rendszere a technikai folyamatok automatikus eredményeként rögzít. Az automatikusan rögzítésre kerülő adatokat a rendszer a Felhasználó külön nyilatkozata vagy cselekménye nélkül a belépéskor, illetve kilépéskor automatikusan naplózza.

5. AZ ADATKEZELÉS CÉLJA, JOGALAPJA

5.1. Az Adatkezelő által folytatott adatkezelések célja:

5.1.1. Hírlevélre történő feliratkozás:
– online tartalomszolgáltatás;
– a Felhasználóval való kapcsolattartás
– szolgáltatások teljesítése;
– közvetlen üzletszerzési illetve marketing célú megkeresés (pl. hírlevél stb.);
– a Felhasználók jogainak védelme;
– az Adatkezelő jogos érdekeinek érvényesítése.

5.1.2. Kapcsolatfelvétel:
– a Felhasználóval való kapcsolattartás;
– szolgáltatások teljesítése;
– egyedi felhasználói megkeresések kezelése, intézése;
– a Felhasználók jogainak védelme;
– az Adatkezelő jogos érdekeinek érvényesítése.

5.1.3. Webáruház:
– termékértékesítés;
– a Felhasználóval való kapcsolattartás;
– szolgáltatások teljesítése;
– egyedi felhasználói megkeresések kezelése, intézése;
– a Felhasználók jogainak védelme;
– az Adatkezelő jogos érdekeinek érvényesítése.

5.1.4. Karrier:
– megkeresés nyitott pozícióval kapcsolatban
– a Felhasználók jogainak védelme;
– az Adatkezelő jogos érdekeinek érvényesítése.

5.2. Az Adatkezelő a megadott Személyes adatokat az e pontokban írt céloktól eltérő célokra nem használja fel.

5.3. Az Adatkezelésre a Felhasználók önkéntes, megfelelő tájékoztatáson alapuló nyilatkozata alapján kerül sor, amely nyilatkozat tartalmazza a Felhasználók kifejezett hozzájárulását ahhoz, hogy a Honlap használata során, vagy leveles üzenetben általuk közölt Személyes adataik, illetve a róluk generált Személyes adatok felhasználásra kerüljenek. A Felhasználó a hozzájáruláson alapuló adatkezelés esetén jogosult a hozzájárulását bármikor visszavonni, amely azonban nem érinti a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.

5.4. Az Adatkezelő a Felhasználó által a Honlapra történő belépéskor a Felhasználó IP címét a Szolgáltatás nyújtásához kapcsolódóan, az Adatkezelő jogos érdekére tekintettel és a Szolgáltatás jogszerű biztosítása okán (pl. jogellenes felhasználás, illetve jogellenes tartalmak kiszűrése érdekében), a Felhasználó külön hozzájárulása nélkül is rögzíti.

5.5. A Felhasználó szavatol azért, hogy a Szolgáltatások igénybevétele során általa más természetes személyekről megadott vagy hozzáférhetővé tett személyes adat esetén az érintett természetesen személy hozzájárulását jogszerűen beszerezte.

5.6. A Felhasználó által a megadott felhasználói tartalomért minden felelősség a Felhasználót terheli. Bármely Felhasználó e-mail címének, valamint a rögzített adatok megadásakor egyben felelősséget vállal azért, hogy a megadott e-mail címről illetve az általa megadott adatok felhasználásával kizárólag ő vesz igénybe Szolgáltatást. E felelősségvállalásra tekintettel egy megadott e- mail címen és/vagy adatokkal történt szolgáltatás igénybevételekkel összefüggő mindennemű felelősség kizárólag azt a Felhasználót terheli, aki az e-mail címet vagy egyéb adatot rögzítette és az adatokat megadta.

6. AZ ADATKEZELÉS ELVEI, MÓDJA

6.1. Az Adatkezelő a Személyes adatokat a jóhiszeműség és a tisztesség és átláthatóság elveinek, valamint a hatályos jogszabályok és jelen Adatkezelési Tájékoztató rendelkezéseinek megfelelően kezeli.

6.2. A Szolgáltatások igénybevételéhez elengedhetetlenül szükséges Személyes adatokat az Adatkezelő az érintett Felhasználó hozzájárulása alapján, és kizárólag célhoz kötötten használja fel.

6.3. Az Adatkezelő a Személyes adatokat csak a jelen Adatkezelési Tájékoztatóban, illetve a vonatkozó jogszabályokban meghatározott célból kezeli. A kezelt Személyes adatok köre arányban áll az adatkezelés céljával, azon nem terjeszkedhet túl. Minden olyan esetben, amennyiben a Személyes adatokat az Adatkezelő az eredeti adatfelvétel céljától eltérő célra kívánja felhasználni, erről a Felhasználót tájékoztatja, és ehhez előzetes, kifejezett hozzájárulását megszerzi, illetőleg lehetőséget biztosít számára, hogy a felhasználást megtiltsa.

6.4. Az Adatkezelő a megadott Személyes adatokat nem ellenőrzi. A megadott Személyes adatok megfelelőségéért kizárólag az azt megadó személy felel, ugyanakkor az Adatkezelő minden ésszerű intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az adatkezelés céljai szempontjából pontatlan személyes adatokat haladéktalanul törölje vagy helyesbítse.

6.5. A 16. életévét be nem töltött személy érintett Személyes adatai csak a felette szülői felügyeletet gyakorló nagykorú személy hozzájárulása esetén kezelhetők. Az Adatkezelőnek nem áll módjában a hozzájáruló személy jogosultságát, illetve nyilatkozatának tartalmát ellenőrizni, így a Felhasználó illetve a felette szülői felügyeletet gyakorló személy szavatol azért, hogy a hozzájárulás megfelel a jogszabályoknak. Hozzájáruló nyilatkozat hiányában az Adatkezelő 16. életévét be nem töltött érintettre vonatkozó Személyes adatot – a Szolgáltatás felhasználásakor használt IP cím kivételével, amelynek rögzítésére az internetes szolgáltatások jellegéből adódóan automatikusan sor kerül – nem gyűjt.

6.6. Az Adatkezelő az általa kezelt Személyes adatokat a jelen Adatkezelési Tájékoztató alkalmazási körében, harmadik félnek át nem adja.

6.7. A jelen pontban foglalt rendelkezés alól kivételt képez az adatok statisztikailag összesített formában történő felhasználása, mely az érintett Felhasználó beazonosítására alkalmas egyéb adatot semmilyen formában nem tartalmazhatja, ez által nem minősül Adatkezelésnek, sem adattovábbításnak.

6.8. Az Adatkezelő az általa kezelt Személyes adat helyesbítéséről, korlátozásáról, illetve törléséről értesíti az érintett Felhasználót. Az értesítés mellőzhető, ha ez az Adatkezelés céljára való tekintettel az érintett jogos érdekét nem sérti.

6.9. Az Adatkezelő gondoskodik a Személyes adatok biztonságáról, megteszi azokat a technikai és szervezési intézkedéseket, és kialakítja azokat az eljárási szabályokat, amelyek biztosítják, hogy a felvett, tárolt, illetve kezelt adatok védettek legyenek, illetőleg megakadályozza azok véletlen elvesztését, jogtalan megsemmisülését, jogosulatlan hozzáférését, jogosulatlan felhasználását és jogosulatlan megváltoztatását, jogosulatlan terjesztését.

7. AZ ADATKEZELÉSEK IDŐTARTAMA

7.1. Az automatikusan rögzített IP címeket az Adatkezelő a rögzítésüket követően legfeljebb 1 évig tárolja.

7.2. Jogszabály ellenkező rendelkezése hiányában, a Felhasználó által kizárólag kapcsolatfelvétel céljából küldött e-mailek és postai úton megküldött levelek esetén, a megkeresett Adatkezelő az e-mail címet, vagy levélben esetlegesen megjelölt címet, a megkeresésben hivatkozott ügy lezárását követő 1 éven belül törli, kivéve, ha egyedi esetben az Adatkezelő jogos érdeke a Személyes adat további kezelését indokolja, az Adatkezelő e jogos érdekének fennállásáig.

7.3. A Felhasználó által, hírlevelek megküldése céljából megadott Személyes adatok kezelése mindaddig fennmarad, amíg a Felhasználó a Szolgáltatásról le nem iratkozik, egyébként nem kéri a Személyes adatok törlését, a megadott hozzájárulását vissza nem vonja, vagy az Adatkezelő a Szolgáltatás nyújtását be nem fejezi. Ez esetben a Személyes adat az Adatkezelő rendszereiből vissza nem idézhető módon törlésre kerül.

7.4. Az önéletrajzokat cégünk 1 évig tárolja sikeres és sikertelen pályázatok esetén is.

7.5. A Felhasználó Adatkezelés megszüntetésére irányuló, a Szolgáltatásról való leiratkozás nélküli kérése a Szolgáltatás igénybe vételéhez fűződő jogát nem érinti, azonban előfordulhat, hogy Személyes adatok hiányában egyes Szolgáltatásokat nem tud majd igénybe venni.

7.6. Jogellenes, megtévesztő Személyes adat használata esetén vagy a Felhasználó által elkövetett bűncselekmény, illetve rendszer elleni támadás esetén az Adatkezelő jogosult a Felhasználó Személyes adatait haladéktalanul törölni, ugyanakkor – bűncselekmény gyanúja vagy polgári jogi felelősség gyanúja esetén – jogosult a Személyes adatokat a lefolytatandó eljárás időtartamára megőrizni.

7.7. Amennyiben bíróság vagy hatóság jogerősen elrendeli a Személyes adat törlését, a törlést az Adatkezelő végrehajtja.

8. A FELHASZNÁLÓ JOGAI, ÉRVÉNYESÍTÉSÜK MÓDJA

8.1. A Felhasználó kérheti, hogy az Adatkezelő tájékoztassa, hogy kezeli-e a Felhasználó személyes adatát, és amennyiben igen, akkor az általa kezelt Személyes adatokhoz biztosítson számára hozzáférést, különösen az alábbiakra tekintettel az alábbiakra:
– az Adatkezelés céljai;
– az érintett Személyes adatok kategóriái;
– azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket;
– adott esetben a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama, vagy ha ez nem lehetséges, ezen időtartam meghatározásának szempontjai;
– az Felhasználó azon joga, hogy kérelmezheti az Adatkezelőtől a rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen;
– a valamely felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga;
– ha az adatokat nem az érintettől gyűjtötték, a forrásukra vonatkozó minden elérhető információ;
– az esetleges automatizált döntéshozatal ténye, ideértve a profilalkotást is, valamint legalább ezekben az esetekben az alkalmazott logikára és arra vonatkozó érthető információk, hogy az ilyen Adatkezelés milyen jelentőséggel bír, és az érintettre nézve milyen várható következményekkel jár.

8.2. A Felhasználó Személyes adatai kezeléséről bármikor írásban, az Adatkezelő címére küldött ajánlott vagy tértivevényes-ajánlott levélben, illetve a kapcsolat oldalon tájékoztatást kérhet.

8.3. A levélben küldött tájékoztatáskérést az Adatkezelő akkor tekinti hitelesnek, ha a megküldött kérelem alapján a Felhasználó egyértelműen beazonosítható. E-mailben küldött tájékoztatáskérést az Adatkezelő csak akkor tekint hitelesnek, ha azt a Felhasználó a megadott e-mail címéről küldi.

8.4. A Felhasználó kérheti az Adatkezelő által kezelt Személyes adatainak helyesbítését vagy módosítását.

8.5. Figyelembe véve az Adatkezelés célját, a Felhasználó kérheti a hiányos Személyes adatok kiegészítését.

8.6. Az Felhasználó által az adott Szolgáltatáshoz kapcsolódóan megadott Személyes adatok az Adatkezelő fenti e-mail címére írt e-mail útján, illetve az egyes Hírlevelek végén szereplő linkre kattintva módosíthatók. Személyes adat módosítására irányuló igény teljesítését követően a korábbi (törölt) adatok már nem állíthatók helyre.

8.7. A Felhasználó kérheti az Adatkezelő által kezelt Személyes adatainak törlését. A törlés megtagadható,
– ha a Személyes adatok kezelésére jogszabály felhatalmazást ad vagy kötelezővé teszi; valamint
– jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

8.8. A törlési kérelem megtagadásáról az Adatkezelő minden esetben tájékoztatja a Felhasználót, megjelölve a törlés megtagadásának indokát. Személyes adat törlésére irányuló igény teljesítését követően a korábbi (törölt) adatok már nem állíthatók helyre.

8.9. Az Adatkezelő által küldött hírlevelek, az azokban található leiratkozás linken keresztül mondhatók le. Leiratkozás esetén az Adatkezelő a hírlevél adatbázisában a Felhasználó Személyes adatait törli.

8.10. A Felhasználó kérheti, hogy Személyes adatainak kezelését az Adatkezelő korlátozza, ha
– az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az adatkezelő ellenőrizze a személyes adatok pontosságát;
– az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és e helyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
– az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy
– az érintett a tiltakozott az adatkezelés ellen, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

8.11. A Felhasználó kérheti, hogy az Adatkezelő, a Felhasználó által rendelkezésére bocsátott és az Adatkezelő által automatizált módon kezelt Személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban részére átadja és/vagy azokat egy másik adatkezelő részére továbbítsa.

8.12. Amennyiben az Adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül tájékoztatja a Felhasználót az Adatvédelmi incidensről. A Felhasználót nem kell tájékoztatni, ha a következő feltételek bármelyike teljesül:
– az Adatkezelő megfelelő technikai és szervezési védelmi intézkedéseket hajtott végre, és ezeket az intézkedéseket az Adatvédelmi incidens által érintett adatok tekintetében alkalmazták, különösen azokat az intézkedéseket – mint például a titkosítás alkalmazása –, amelyek a személyes adatokhoz való hozzáférésre fel nem jogosított személyek számára értelmezhetetlenné teszik az adatokat;
– az Adatkezelő az Adatvédelmi incidenst követően olyan további intézkedéseket tett, amelyek biztosítják, hogy az érintett jogaira és szabadságaira jelentett magas kockázat a továbbiakban valószínűsíthetően nem valósul meg;
– a tájékoztatás aránytalan erőfeszítést tenne szükségessé. Ilyen esetekben az érintetteket nyilvánosan közzétett információk útján tájékoztatja az Adatkezelő, vagy olyan hasonló intézkedést hoz, amely biztosítja az érintettek hasonlóan hatékony tájékoztatását.

9. ADATTOVÁBBÍTÁS LEHETŐSÉGE

9.1. Személyes adatok harmadik személynek vagy hatóságok számára történő kiadása – hacsak jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – kizárólag hatósági határozat alapján, vagy a Felhasználó előzetes, kifejezett hozzájárulása esetén lehetséges.

9.2. Az Adatkezelő jogosult és köteles minden olyan rendelkezésére álló és általa szabályszerűen tárolt Személyes adatot az illetékes hatóságoknak továbbítani, amely Személyes adat továbbítására őt jogszabály vagy jogerős hatósági kötelezés kötelezi. Ilyen adattovábbítás, valamint az ebből származó következmények miatt az Adatkezelő nem tehető felelőssé.

9.3. Az Adatkezelő az adattovábbítás jogszerűségének ellenőrzése, valamint a Felhasználó tájékoztatásának biztosítása céljából adattovábbítási nyilvántartást vezet.

10. AZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

10.1. Az Adatkezelő fenntartja magának a jogot, hogy a jelen Adatkezelési Tájékoztatót egyoldalú döntésével bármikor módosítsa.

10.2. A Felhasználó a honlap használatával elfogadja az Adatkezelési Tájékoztató mindenkor hatályos rendelkezéseit, ezen túlmenően az egyes Felhasználók beleegyezésének kikérésére nincs szükség.

11. JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

11.1. Bármilyen, adatkezeléssel kapcsolatos kérdéssel, észrevétellel kereshetők az Adatkezelő munkatársai is a kapcsolat oldalon.

11.2. A Felhasználó az Adatkezeléssel kapcsolatos panaszával közvetlenül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c.; telefon: +36-1-391- 1400; e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu; honlap: www.naih.hu) fordulhat.

11.3. A Felhasználó jogainak megsértése esetén bírósághoz fordulhat. A per elbírálása a törvényszék hatáskörébe tartozik. A per – az érintett választása szerint – az érintett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszék előtt is megindítható. Az Adatkezelők kérésre a Felhasználót tájékoztatják a jogorvoslat lehetőségéről és eszközeiről.